Poslankyně Poslanecké sněmovny

Zastupitelka Středočeského kraje

Ředitelka obecně prospěšné společnosti

Oslavy v Krušovicích a Litni

Home » Články » Oslavy v Krušovicích a Litni

Moc ráda se ještě vracím ke dvěma událostem, které jsem prožila o víkendu. První z nich byla oslava 750. výročí založení obce Krušovice a tou druhou 700 let od vzniku městyse Liteň. Je neuvěřitelné, jak obrovsky bohatou a dlouhou mají některé české obce historii.
Krušovice
Když řekneme jejich název, drtivá většina Čechů hned ví, o co jde. Kdykoli zmíním, že jedu do Krušovic, lidé říkají: „Ty se máš, jedeš na pivo!“ Já do Krušovic samozřejmě jezdím ráda, ale především za lidmi.
A právě oni se sešli na oslavách založení obce. Ovšem kde jinde, než na nádvoří Královského pivovaru Krušovice. Pozdravit je přijela hejtmanka Petra Pecková, nemohla chybět starostka obce Markéta Fröhlichová, starostka Čisté Blanka Čebišová, slavila i místostarostka Tereza Vránová a samozřejmě ředitel pivovaru Michal Rouč a bývalá starostka Přílep Vlasta Šorsáková.
Mimochodem, místní pivovar patří mezi deset nejstarších pivovarů v celé Evropě a vaří pivo bez přestání od roku 1581.
Krušovice zažily mnoho dramatickych události, časy dobré i zlé, ale jsou stale tady. A jistě tu budou dalších 700 let.
Liteň
Také na dalších oslavách staleté historie bylo hostů plno. Na Liteňském zámku vystoupila se zdravicí opět hejtmanka Petra Pecková, hosty vítal starosta Tomáš Jurajda. V programu se střídala hudební vystoupení s šermíři skupiny Duellanti a ukázkami hasičského zásahu v podání historicky nejstaršího dobrovolného hasičského sboru v okrese Beroun. Setmění rozjasnila ohnivá a světelná show.
Jen pro představu, jak pradávná je historie těchto obcí – v roce založení Litně roku 1324 zemřel v Benátkách slavný kupec a cestovatel Marco Polo. A v roce 1274, v roce založení Krušovic, vládl v českých zemích král železný a zlatý Přemysl Otakar II. Jeho říše tehdy sahala přes Rakousko a Štýrsko až skoro k Jaderskému moři.
Přeji Krušovicím i Lítni dobré roky a spokojené občany.

Více o programu Starostů a nezávislých najdete v odkazu vpravo.