Poslankyně Poslanecké sněmovny

Zastupitelka Středočeského kraje

Ředitelka obecně prospěšné společnosti

Spolu – práce…

Home » Články » Spolu – práce…

Tak by bylo možné charakterizovat německo – české energetické fórum „Utváření budoucnosti energetiky“, které jsem ve středu na půdě Vysoké školy Zittau/Görlitz otevírala spolu s předsedou vlády Svobodného státu Sasko Ministerpräsident Michael Kretschmer. Za významný podíl na uskutečnění děkuji panu senátorovi Jiřímu Voseckému.
Ve svém krátkém vystoupení jsem připomenula význam průmyslu pro Českou republiku i Německo, a zvláště pro oblast tvořenou na naší straně Libereckým krajem a na straně německé Saskem. Samozřejmě nelze zapomínat na energetický komplex Turow v Polsku, což je odtud doslova „co by kamenem dohodil“.
Připadalo mi právě na tomto místě podstatné zdůraznit, že ochrana klimatu a snad ještě více ochrana našeho vlastního životního prostředí, což je pro mne vlastně to stejné, jako ochrana zdraví, jsou a budou priority každé racionální vlády. Zároveň však nám poslední roky ukázaly velmi názorně na příkladu energetické krize, že nelze dělat kroky tam, kde nejsou k dispozici dostatečně robustní technologie, kde nám věda a výzkum ještě nedaly potřebné odpovědi a návody. Realitu nelze předběhnout a čím déle se o to budeme snažit, tím větší škody napácháme na našem průmyslu a jeho konkurenceschopnosti.
Proto jsem ráda, že jedním z hlavních motivů diskusí byla potřeba přesměrovat peníze z dotací do výzkumu a investic, protože tuto cestu považuji za sice možná pomalejší v okamžitých výsledcích, ale daleko udržitelnější, efektivnější a v důsledku podstatně levnější a také úspěšnější. A samozřejmě také do školství, protože bez dostatečné základny vzdělaných lidí tyto úkoly splnit prostě nelze.

Více o programu Starostů a nezávislých najdete v odkazu vpravo.